Tinand cont de tendintele actuale, un HDD extern este un “must have” in zilele noastre. Si pentru ca exista multi producatori de HDD extern, echipa Hubiter.ro a facut un ghid care te va ajuta sa iti alegi un HDD extern potrivit nevoilor tale.
Sa incepem !
Pentru inceput, oricine foloseste un laptop fie el pentru gaming, office, multimedia sau pur si simplu pentru navigarea pe internet a avut nevoie, la un moment dat, de un Hard Disk Extern. Ce face acest HDD extern? Ei bine, te ajuta sa stochezi sau sa muti fisiere mici, mari si foarte mari, fara a avea nevoie de conexiune la internet.
Daca esti adeptul la transferul fisirelor cu ajutorul site-urilor online, te invit sa citesti acest articol “3 site-uri gratuite de transfer fisiere mari”, este de mare ajutor.
Si pentru ca piata HDD-urilor externe abunda de modele si producatori, atunci cand te gandesti sa iti cumperi unul, trebuie sa ai in vedere urmatoarele aspecte:
- Pentru ce il cumpar ?
- Cat de performant trebuie sa fie?
- Cat de mare sa fie capacitatea de stocare?
- Sa fie rezistent la socuri sau nu?
- Sa fie nou sau resigilat ?
Bun, dupa ce ne-am pus aceste intrebari in minte, primul lucru care trebuie facut este sa cautam 4-5 site-uri online care vand hdd-uri externe, pentru a putea vedea ofertele lor si bineinteles, pentru a compara preturile.
Daca nu ai idee de o asemenea lista, am lasat mai jos cateva link-uri care vin in ajutorul tau:
Si acum sa incepem sa raspundem la intrebari, una cate una.
HDD Extern – Pentru ce il cumpar ?
Ca sa stochez fisiere mari spre foarte mari, care imi sunt de folos la birou, sau vreau sa imi stochez pozele personale laolalta cu filmele preferate?
Pentru prima situatie, recomand un HDD extern ce are o capacitate de stocare 4 Tb sau mai mare, in timp ce, pentru a 2-a situatie, unul care are o capacitate cuprinsa intre 2 si 4 TB este mai mult decat suficient, asta daca nu esti un impatimit al fotografiilor si detii sute de mii de poze.
HDD Extern – Cat de performant trebuie sa fie?
Deseori performanta vine la pachet cu pretul, cu cat pretul este mai mare cu atat performanta este mai ridicata, insa pentru performante notabile recomand urmatoarea configuratie: cel putin USB 3.0, 5400 rpm si un buffer de 32 Mb – in cazul HDD clasice, iar in cazul SSD-urilor externe ar trebui cel putin USB 3.0 si viteze de citire/scriere 500 MB/s +.
HDD Extern – Cat de mare sa fie capacitatea de stocare?
Capacitatea de stocare pentru un hard disk este ca si frecventa de lucru pentru un procesor, cu cat mai mare cu atat mai bine. Aici, asa cum am punctat si la prima intrebare, capacitatea o alegi in functie de nevoie, dar sa ai in vedere si faptul ca atat aplicatiile, cat si fotografiile, filmele si tot ce mai vrei tu, ocupa un spatiu din ce in ce mai mare.
HDD Extern – Sa fie rezistent la socuri sau nu?
Pentru persoanele mereu pe drumuri, care au posibilitatea de a lucra remote, recomand un hard disk extern care sa reziste la socuri. Mai devreme sau mai tarziu, el va lua contact cu solul sau cu alte obiecte dure si sigur nu vrei sa pierzi datele stocate.
HDD Extern – Sa fie nou sau resigilat ?
Aici, fara indoiala ar trebui sa optezi intotdeauna pentru un HDD extern nou.
Ai ajuns la sfarsitul articolului si in continuare mai ai cateva intrebari ? Te incurajez sa lasi un comentariu si vom dezbate impreuna nelamuririle.
Cu drag,
Echipa Hubiter.RO